Top

POKAZNO TRAŽENJE TARTUFA

Trajanje izleta: 45 – 60 min.

Red vožnje turističkog vlakića na demostraciju traženja tartufa:
12:00 h ,  14:00 h ,  16:00 h

Jedan od najinteresantnijih trenutaka sajma je sudjelovanje na pokaznom traženju tartufa gdje posjetitelji imaju mogućnost zaći u samo srce Motovunske šume, najvećem svjetskom staništu ovih izuzetno cijenjenih gljiva, koji se pruža dolinom rijeke Mirne i rječice Botonege. Turistički vlakić će vas u pratnji vodiča provesti “Stazom tartufa” do lokacija gdje će vas dočekati licencirani tartufar i zanimljivom demonstracijom prikazati kako izgleda njihova potraga.

INFO I REZERVACIJE:
E-mail: info@livadetartufi.com
Tel.: +385 91 4777 410

Ritual traženja i vađenja tartufa

Pokazne vježbe bile su prava atrakcija i u dalekoj prošlosti. Mnogobrojne kronike donose priče i zapise o plemenitašima koji su organizirali lov na tartufe i sudjelovali u njemu. Sudjelovati u ovoj uzbudljivoj potrazi, makar samo i u svojstvu gledatelja, tada – kao i danas, značilo je prepustiti se jedinstvenom iskustvu i doživljaju prirode.

Traženje tartufa posebna je vrsta umijeća koja zahtijeva izuzetnu pažnju, dobro pamćenje, veliko iskustvo te izuzetno poznavanje svakog kutka šume i svakog centimetra zemlje.
Među osnovnim pravilima svakog dobrog tartufara je i onaj da se nipošto ne otkrije mjesto nalaska dragocjenog gomolja, zbog čega se u potragu kreće isključivo u društvu nerazdvojnog prijatelja – psa tragača.

U lov na tartufe kreće se tijekom ranih jutarnjih sati, ali i noću, ne samo zbog skrivanja od znatiželjnih očiju nego i zbog vlage koja, spuštajući se na tlo, maksimalno pojačava mirise zemlje, olakšavajući njihovo nalaženje.