Livade – Središte tartufa u Istri

Livade s ponosom nose laskavu titulu Centra svijeta tartufa. Ovo malo istarsko mjesto koje se smjestilo uz rub Motovunske šume, na raskrižju državne ceste Ponte Porton-Buzet i Oprtalj – Motovun, nastalo je tek prije stotinjak godina zahvaljujući hidrotehničkim i melioracijskim zahvatima u dolini rijeke Mirne te prolasku uskotračne pruge Parenzane, iako se ovdje i otprije nalazila postaja lađara koji su Mirnom, splavima i batanama prevozili drvo iz Motovunske šume, prema ušću rijeke i luci u Bastiji.

Ova mala ali dinamična zajednica bila je u to vrijeme vrlo razvijena tako da se ovdje nalazila automatizirana uljara, destilerija, benzinska crpka. No, Livade su bile i važno trgovačko središte zato što je Parenzana omogućavala trgovanje autohtonim proizvodima, među kojima i tartufima, postajući već od samog početka središnjim mjestom komercijalizacije ove plemenite gljive.

Livade tartufi
Livade tartufi

Zatvaranjem Parenzane ovo naselje postupno gubi svoj ekonomski značaj da bi, svojevrsnu renesansu doživjelo tek početkom devedesetih godina kada je, zahvaljujući ponovnoj uspostavi samostalne oprtaljske općine te vizionarskoj djelatnosti Giancarla Zigantea, ovo malo mjestašce postalo poznato u cijelom svijetu, zauzevši primat koji mu s pravom pripada.

Svake se godine, posebice tijekom jesenskih mjeseci, ovdje održavaju brojne manifestacije i sajmovi, među kojima su najznačajniji: Dani Zigante tartufa, koji okupljaju vrsne proizvođače autohtonih istarskih proizvoda i turiste iz čitavog svijeta u zajedničkom druženju.

Livade tartufi