Jedinstveno mjesto za kušanje tradicije i profinjenih okusa vrhunskih delicija

U samom srcu Istre, u dolini rijeke Mirne, podno Motovuna, smjestila se Motovunska šuma, bogato šumsko područje koje skriva jedan od najskupocjenijih plodova zemlje – tartuf.

Svake godine tijekom jeseni u Livadama se održavaju “Dani Zigante tartufa”, jedinstvena manifestacija koja tijekom devet vikenda okuplja brojne domaće i strane goste koji pristižu iz svih dijelova svijeta kako bi degustirali ovaj vrhunski gurmanski specijalitet i ostale iznimne okuse istarskih delicija.

Ova manifestacija proslavila je mjesto Livade kao središte istarskog tartufa, a bogat program „Dana Zigante tartufa“ uključuje sajam tartufa, međunarodnu izložbu vina i ostalih autohtonih istarskih proizvoda (poput istarskog pršuta, kobasica, sira, meda, maslinovih ulja, rakija…), kulinarske radionice, demonstracije traženja tartufa u šumi, te razne degustacije na kojima gosti mogu kušati specijalitete na bazi tartufa koje će u svojim jelima predstaviti vrhunski chefovi.

Livade i Motovunska šuma za vrijeme sajma pretvaraju se u mjesto u kojem je moguće uroniti u mirisnu i sugestivnu atmosferu.

Posjetite nas u Livadama na DANIMA ZIGANTE TARTUFA 2020 tijekom devet jesenskih vikenda, svake subote i nedjelje od 19. 9. do 15. 11. 2020. godine.

SAJAM BIJELOG TARTUFA

Kako je sve u Livadama osebujno i unikatno te povezano s tartufom, tako su i Dani Zigante tartufa sasvim osobita i neponovljiva manifestacija koja
uvijek iznova proslavlja i na pijedestal izvrsnosti uzdiže istarski tartuf. Dani Zigante tartufa traju od polovice rujna te se protežu tijekom devet vikenda, sve do druge polovice studenoga, čime simbolično ulaze u središnji dio sezone bijeloga tartufa u Istri, kada je on najkvalitetniji i najtraženiji. S obzirom na to, Dani Zigante tartufa zasigurno su najdulja takva vrsta manifestacije posvećene tartufu, a ujedno i najveća hrvatska i regionalna izložba tartufa.

Ondje se mogu susresti tartufari koji razmjenjuju mišljenja i iskustva, mnogobrojni gosti pridošli u potrazi za tartufom, ugledni chefovi, blogeri-putopisci, ljubitelji tartufa, gastronomski stručnjaci, gastronomi promicatelji tartufa i njegovih osebujnosti, ali i svi drugi, počevši od državnika, političara, umjetnika, djelatnika u kulturi, javnih osoba i sl. U velikome šatoru svoje proizvode izlaže preko pedevet izlagača, među kojima su vinari, maslinari, proizvođači pršuta, sira, meda te ostalih autohtonih istarskih proizvoda.

Sajam redovito prati bogata enološka i eno-gastronomska ponuda koja privlači brojne goste, po procjeni oko 35 000 osoba koje dolaze iz Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije, ali i dalekih krajeva poput Japana, Kine i zemalja Sjeverne Amerike. Oni već godinama na sajam ciljano dolaze iskušati osebujnosti i kvalitetu bijeloga istarskog tartufa upravo u vrijeme kada je njegova kvaliteta na vrhuncu.

Šetati okolicom diveći se ljepoti područja, kušati vrhunske lokalne proizvode i prisustvovati uzbudljivom trenutku pronalaska tartufa. Sajam nudi bogatu ponudu bijelih i crnih tartufa sakupljenih izravno na teritoriju, u svom prirodnom staništu – šumi. Ovaj dragocjeni gomolj cijenjeni kuhari pretvaraju u vrhunska jela koja plijene pažnju gurmana svojim specifičnim opojnim okusom.

Sajam bijelog tartufa u Livadama predstavlja najveću hrvatsku i regionalnu izložbu tartufa. Svakog vikenda svježe ubrani tartufi izlažu se i prodaju posjetiteljima i sladokuscima.

Ali kako odabrati tartuf? Kako ga najviše valorizirati? Kako čuvati / konzervirati? Kako jesti? Vrhunski kuhari i hostese na sajmu otkrit će vam sve mirisno-osjetilne tajne ovih dragocjenih gljiva. Sajam je mjesto susreta i razmjene iskustava. To je mjesto u kojem se mogu kušati okusi Istre.