ZIGANTE
TRUFFLE DAY

Jedinstveno mjesto za kušanje tradicije i profinjenih okusa vrhunskih delicija

Zigante truffle days

U samom srcu Istre, u dolini rijeke Mirne, podno Motovuna, smjestila se Motovunska šuma, bogato šumsko područje koje skriva jedan od najskupocjenijih plodova zemlje – tartuf.

Svake godine tijekom jeseni u Livadama se održavaju “Dani Zigante tartufa”, jedinstvena manifestacija koja tijekom pet vikenda okuplja brojne domaće i strane goste koji pristižu iz svih dijelova svijeta kako bi degustirali ovaj vrhunski gurmanski specijalitet i ostale iznimne okuse istarskih delicija.

Ova manifestacija proslavila je mjesto Livade kao središte istarskog tartufa, a bogat program „Dana Zigante tartufa“ uključuje sajam tartufa, međunarodnu izložbu vina i ostalih autohtonih istarskih proizvoda (poput istarskog pršuta, kobasica, sira, meda, maslinovih ulja, rakija…), kulinarske radionice, demonstracije traženja tartufa u šumi, te razne degustacije na kojima gosti mogu kušati specijalitete na bazi tartufa koje će u svojim jelima predstaviti vrhunski chefovi.

SAJAM BIJELOG TARTUFA

Livade i Motovunska šuma za vrijeme sajma pretvaraju se u mjesto u kojem je moguće uroniti u mirisnu i sugestivnu atmosferu. Kako je sve u Livadama osebujno i unikatno te povezano s tartufom, tako su i Dani Zigante tartufa sasvim osobita i neponovljiva manifestacija koja uvijek iznova proslavlja i na pijedestal izvrsnosti uzdiže istarski tartuf.

Ondje se mogu susresti tartufari koji razmjenjuju mišljenja i iskustva, mnogobrojni gosti pridošli u potrazi za tartufom, ugledni chefovi, blogeri-putopisci, ljubitelji tartufa, gastronomski stručnjaci, gastronomi promicatelji tartufa i njegovih osebujnosti, ali i svi drugi, počevši od državnika, političara, umjetnika, djelatnika u kulturi, javnih osoba i sl. U velikome šatoru svoje proizvode izlaže preko pedevet izlagača, među kojima su vinari, maslinari, proizvođači pršuta, sira, meda te ostalih autohtonih istarskih proizvoda.

Sajam redovito prati bogata enološka i eno-gastronomska ponuda koja privlači brojne goste, po procjeni oko 50 000 osoba koje dolaze iz Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije, ali i dalekih krajeva poput Japana, Kine i zemalja Sjeverne Amerike. Oni već godinama na sajam ciljano dolaze iskušati osebujnosti i kvalitetu bijeloga istarskog tartufa upravo u vrijeme kada je njegova kvaliteta na vrhuncu. Šetati okolicom diveći se ljepoti područja, kušati vrhunske lokalne proizvode i prisustvovati uzbudljivom trenutku pronalaska tartufa.

Restaurant_zigante

Sajam nudi bogatu ponudu bijelih i crnih tartufa sakupljenih izravno na teritoriju, u svom prirodnom staništu – šumi. Ovaj dragocjeni gomolj cijenjeni kuhari pretvaraju u vrhunska jela koja plijene pažnju gurmana svojim specifičnim opojnim okusom. Sajam bijelog tartufa u Livadama predstavlja najveću hrvatsku i regionalnu izložbu tartufa. Svakog vikenda svježe ubrani tartufi izlažu se i prodaju posjetiteljima i sladokuscima.

Ali kako odabrati tartuf? Kako ga najviše valorizirati? Kako čuvati / konzervirati? Kako jesti? Vrhunski kuhari i hostese na sajmu otkrit će vam sve mirisno-osjetilne tajne ovih dragocjenih gljiva. Sajam je mjesto susreta i razmjene iskustava. To je mjesto u kojem se mogu kušati okusi Istre.

OBITELJ ZIGANTE

Iza Zigante dana tartufa stoji obitelj Zigante. Obitelj koja je istarske tartufe učinila prepoznatljivima u cijelom svijetu i koja je svoje poslovanje posvetila komercijalizaciji istarskog tartufa s ciljem postizanja njegove prepoznatljivosti i konkurentnosti na europskom tržištu.

Zahvaljujući obitelji Zigante, Livade su postale istaknuto središte svijeta tartufa.

Uz prirodno stanište tartufa-Motovunske šume, specijalizirane trgovine tartufa Zigante i restorana Zigante, svake jeseni u Livadama se održavaju “Dani Zigante tartufa”. Budući da je u Livadama sve osebujno i jedinstveno te povezano s tartufima, “Dani Zigante tartufa” posebna su i neponovljiva manifestacija koja istarski tartuf iznova postavlja na pijedestal izvrsnosti. Manifestacija pretvara malo selo u veliku tržnicu tartufa.

ZIGANTE TRUFFLE DAYS

POSJETITE NAS U LIVADAMA, NA
DANIMA ZIGANTE TARTUFA 2024.

Svake subote i nedjelje, od 05.10. do 3.11.2024.

Radno vrijeme sajma:  subotom i nedjeljom 10:00-19:00h.