POKAZNO TRAŽENJE TARTUFA

Jedan je od najuzbudljivijih trenutaka sajma sudjelovanje na pokaznome traženju tartufa, tijekom kojega posjetitelji zalaze u samo srce Motovunske šume, najvećega svjetskoga staništa tih izuzetno cijenjenih gljiva, koje se pruža dolinom rijeke Mirne i rječice Botonege.

RITUAL LOVA NA TARTUFE

Pokazne su vježbe bile prava atrakcija i u dalekoj prošlosti. Mnogobrojne kronike donose priče i zapise o plemenitašima koji su organizirali lov na tartufe i sudjelovali u njemu. Sudjelovati u toj uzbudljivoj potrazi, pa makar i u svojstvu gledatelja, tada je, kao i danas, značilo prepustiti se jedinstvenome iskustvu i doživljaju prirode.

Pokazno_trazenje_druga-2021

Traženje tartufa posebna je vrsta umijeća koja zahtijeva izuzetnu pozornost, dobro pamćenje, veliko iskustvo te odlično poznavanje. Svakoga kutka šume i svakoga centimetra zemlje. Jedno je od osnovnih pravila svakoga dobrog tartufara da nipošto ne otkriva mjesta pronalaska dragocjenoga gomolja. Upravo zato tartufari u potragu polaze isključivo u društvu nerazdvojnoga prijatelja, svojega psa tragača. U lov na tartufe polazi se rano ujutro, ali i noću, ne samo zbog skrivanja od znatiželjnih očiju nego i zbog vlage koja, spuštajući se na tlo, maksimalno pojačava mirise zemlje te olakšava pronalazak.

Pokazno_trazenje_druga-2021