Jedan je od najuzbudljivijih trenutaka sajma sudjelovanje na pokaznome traženju tartufa, tijekom kojega posjetitelji zalaze u samo srce Motovunske šume, najvećega svjetskoga staništa tih izuzetno cijenjenih gljiva, koje se pruža dolinom rijeke Mirne i rječice Botonege.

Posjetitelji u pratnji vodiča putuju turističkim vlakićem na odabrane lokacije, na kojima ih čeka licencirani tartufar te im zanimljivo i pristupačno prikazuje kako izgleda njegova potraga. Vlakić polazi prema unaprijed određenome rasporedu, svake subote i nedjelje za trajanja sajma. Karte su dostupne na info-pultu u velikome šatoru.

INFO I REZERVACIJE:
E-mail: info@livadetartufi.com

Cijena vlakića je 50,00 kn odrasli i djeca do 12 godina 30,00 kn

 

Trajanje izleta: 60 min.
Raspored vožnje:

9. i 10. mjesec:
12:00 h / 14:00 h / 16:00 h

11. mjesec:
11:00 h / 13:00 h / 15:00 h

RITUAL TRAŽENJA I VAĐENJA TARTUFA
Pokazne su vježbe bile prava atrakcija i u dalekoj prošlosti. Mnogobrojne kronike donose priče i zapise o plemenitašima koji su organizirali lov na tartufe i sudjelovali u njemu. Sudjelovati u toj uzbudljivoj potrazi, pa makar i u svojstvu gledatelja, tada je, kao i danas, značilo prepustiti se jedinstvenome iskustvu i doživljaju prirode.

Traženje tartufa posebna je vrsta umijeća koja zahtijeva izuzetnu pozornost, dobro pamćenje, veliko iskustvo te odlično poznavanje. Svakoga kutka šume i svakoga centimetra zemlje. Jedno je od osnovnih pravila svakoga dobrog tartufara da nipošto ne otkriva mjesta pronalaska dragocjenoga gomolja. Upravo zato tartufari u potragu polaze isključivo u društvu nerazdvojnoga prijatelja, svojega psa tragača. U lov na tartufe polazi se rano ujutro, ali i noću, ne samo zbog skrivanja od znatiželjnih očiju nego i zbog vlage koja, spuštajući se na tlo, maksimalno pojačava mirise zemlje te olakšava pronalazak.