SKRIVENI POD ZEMLJOM poput pravog blaga

Tuber Magnatum Pico

Tuber Magnatum Pico
Sezona: od listopada do siječnja
Podrijetlo: Istra

Istarski Tuber Magnatum Pico, poznat i kao svježi bijeli tartuf, najekskluzivniji je jestivi tartuf na svijetu.

Magnatum Pico veže se uz korijenje topole, vrbe, lijeske i hrasta, a vrijeme lova je vrlo kratko – od listopada do prosinca. Poznat je i kao snažan afrodizijak, a svojim oporim i intenzivnim okusom osvaja sve gastronomske znalce i ljubitelje vrhunskih specijaliteta. Bijeli tartuf je samonikla gljiva koja ne dopušta planski uzgoj. Sezonski lov ograničenog jesenskog razdoblja čini ga još specifičnijim i cijenjenijim. Pokožica (peridij) mu je glatke i oker žute ili maslinasto žute boje. Gleba (mesnata unutarnja masa) je čvrste strukture, u početku bjelkasta, a zatim blijedožuta, oker smeđa, crvenkastosmeđa, prošarana s mnogo tankih bijelih linija. Intenzivnog je mirisa i jakog ali ugodnog okusa.

Tuber Magnatum Pico

SAVJETI I TRIKOVI ZA SVJEŽE TARTUFE

  • ČIŠĆENJE:

Tartuf treba očistiti samo nekoliko minuta prije upotrebe pod mlakom vodom uz pomoć male četkice. Budući da je tartuf vrlo osjetljiv, pažljivo ga očistite jer ne želite izgubiti njegove vrijedne dijelove. Svaki tartuf zamotajte u papir bez uklanjanja zemlje.

  • SERVIRANJE:

Kako biste izvukli maksimum iz tartufa, najbolje ih je poslužiti što jednostavnije. Nemojte ga kuhati, već ga naribajte ili sitno narežite kako bi uživali u jedinstvenoj aromi i mirisu. Odlično se slaže s tjesteninom, rižom, jajima, sirovim jelima poput carpaccia te ribljim jelima. Kako biste što bolje uživali u okusu tartufa, preporučujemo da ih konzumirate što prije (unutar nekoliko dana).

  • POHRANA:

Svaki tartuf zamotajte u papirnati ubrus. Mijenjajte ubruse svaki dan. Čuvati u hladnjaku na +2°C/+4°C u posudi koja mora ostati malo otvorena kako bi tartuf mogao „disati“. Tijekom procesa zrenja, proizvodi u vašem hladnjaku u blizini tartufa kao što su mlijeko, maslac, sir i jaja mogu upiti i preuzeti aromu tartufa.

Tuber Magnatum Pico